top of page

Probleme ortopedice si alegerea unui doctor ortoped

Problemele ortopedice sunt foarte variate si difera foarte mult in functie de natural or, de localizare, de activitatile pacientului si de varsta acestuia. Orice problema trebuie diagnosticata si evluata de un doctor. Este periculos sa ignorati anumite simptome sau sa amanati un control medical in cazul in care ati suferit un accident. Aceste probleme evolueaza in timp, iar tratamentul necesar devine mai complicat si mai invaziv.

 

Este foarte important sa alegeti un doctor bun, in care sa aveti incredere si cu care sa puteti discuta in asa fel incat toate problemele sa va fie explicate cat mai clar, precum si optiunile de tratament pe care le aveti la dispozitie. Documentati-va inainte sa faceti o alegere, cititi recenzii pe care le puteti gasi pe internet, cereri sfatul prietenilor care au avut probleme asemanatoare si alegeti persoana care vi se pare cea mai competenta. Exista clinici care si-au creat un renume si care ofera servicii foarte bune. Un exemplu de doctor ortoped de incredere este Dr. Andrei Bogdan Ioan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Probleme ortopedice frecvente:

  • Coxartroza – afectiune cronica ce se caracterizeaza prin distrugerea cartilajului articular de la sold. Debutul este unul lent si apare dupa varsta de 50 de ani. In final, se ajunge la blocarea articulatiei soldului, lucru insotit de dureri puternice.

 

Coxartroza are doua forme. Forma traumatica este datorata unui traumatism sever (fractura sau luxatie de sold) sau, mai rar, apare in urma actiunii repetate a unor microtraumatisme, daca exista niste anomalii congenitale preexistente.

 

Coxartroza de forma senila este datorata imbatranirii fiziologice a articulatiei, sau altor factori metabolici sau profesionali.

  • Gonartroza - distrugerea cartilajului hialin prezent pe extremitatile osoase articulare. In cazul acesta este afectata intreaga articulatie.

Gonartroza este o afectiune foarte importanta, fiind o problema cu care se confrunta un segment mare al populatiei cu varsta de peste 40 de ani. Intre varstele de 45 si 65 de ani, aproximativ 25-30% din oameni sunt afectati de aceasta problema, iar peste 65 de ani procentul de extinde la 60%.

 

  • Afectiunile specifice piciorului si gleznei – exista mai multe afectiuni cornice sau acute. Multe dintre acestea sunt ereditare si sunt influentate de fatori precum alimentatia, exericitiile fizice, varsta, afectiuni hormonale sau stilul de viata al pacientului.

 

  • Patologia sportiva la nivelul umarului – aceasta poate fi determinate de traumatisme directe, precum caderea pe umar sau lovituri, sau indirecte, precum caderea pe cot sau pe mana.

 

  • Patologia sportiva la nivelul genunchiului – leziuni rezultate in urma suprasolicitarii in timpul exercitiilor fizice, in urma cazaturilor sau in urma unor miscari gresite.

 

  • Sindromul de tunel carpian – problema frecventa ce afecteaza mana si incheietura acesteia. Are legatura cu ocupatiile ce implica folosirea repetata a mainilor (munca de asamblare, tastarea la calculator).

 

Acestea sunt categoriile principale in care se impart problemele ortopedice. Este important sa alegeti medicul dumneavoastra in functie de natura problemei pe care o aveti. Fiecare afectiune este diferita si prezinta particularitatile sale, asadar este important sa fie tratata de o persoana avizata. Lasate netratate, aceste probleme pot ridica probleme serioase si va pot afecta semnificativ stilul de viata, in timp fiind acompaniate de dureri severe. 

bottom of page